Škampova nabodala na žaru

Peka školjk in rakov zahteva vso pozornost in je izziv za tudi za mojstre žara. Pri tem je zelo pomemben čas peke, saj se sočno škampovo meso hitro spremeni v žvečilni gumi neprijetnega okusa.

Meso škampov je bogato po okusu, vendar se meso hitro skrči in postane gumijasto. Če želimo boljši okus škampov, potem so prava izbira škampi z lupino. Ta namreč okus in sokove zadrži v mesu in ga varuje pred neposrednim ognjem. Pred peko lupino namažemo z maščobo. Tako se med peko iz lupine v meso sproščajo v maščobi topne spojine lupine, ki obogatijo aromo mesa.

Olupljeni škampi se na ognju karamelizirajo, meso je bolj zapečeno, okus marinad pa izrazitejši. Taki škampi so odlični za solate, sendviče in testenine.

Če imamo radi bolj zapečeno zunanjost, jih na nabodala natikamo tako, da se tesno držijo drug drugega. Taka nabodala lahko pečemo kako minuto dlje. Čeprav je zunanjost malo bolj zapečena, meso ne izgubi sočnosti.

Sestavine:

  • 500 g očiščenih škampov
  • 80 ml olivnega olja
  • 60 ml sezamovega olja
  • 3 žlice sveže sesekljanega peteršilja
  • 2 žlici sesekljanega česna
  • 1 žlica kečapa
  • 1 žlica mlete paprike
  • 1 čajna žlička soli
  • pol čajne žličke žlička popra
  • 1 čajna žlička konopljinih proteinov
  • 3 žlice limoninega soka

Postopek:

  1. Škampove repke pod tekočo vodo dobro operemo. Odstranimo zgornji del lupine, konec repka pa pustimo v lupinici. Dobro jih osušimo in jih stresemo v večjo skledo. Sočne in dišeče škampove repke za vsaj deset minut položimo v skledo s pripravljeno marinado.
  2. Na paličice za nabodala nanizamo najprej škampove repke. Postopek ponavljamo, dokler ne zapolnimo cele paličice.
  3. Žar dobro segrejemo in naoljimo. Nabodala položimo na žar in jih pečemo 6 minut. Vmes jih večkrat obrnemo, da se škampi  enakomerno zapečejo.
  4. Škampi so pripravljeni, ko oklep repa v celoti spremeni barvo v roza ali rdečo, meso pa zakrkne in dobi biserno belo barvo.
  5. Pečena nabodala postrežemo. Poleg ponudimo kruh in vnaprej pripravljeno marinado.