Schwarzwäldska torta

Tradicionalna Schwarzwäldska torta izhaja iz nemške hribovite, z gozdom poraščene pokrajine Schwarzwald oz. Črni gozd. Pokrajina je znana po odličnih češnjah in seveda Kirschu češnjevemu žganju, ki se pravzaprav kuha iz višenj.

Še bolj pa je poznana po slavni Schwarzwälder Kirschtorte, ki se prvič omenja v zapisu leta 1934 v Berlinu.

Govori pa se, da jo je izumil Josef Keller in prvič predstavil leta 1915 v prominentnem Caféju Agner v Bad Godesbergu blizu Bonna. Kakršna koli je resnica je to še vedno ena najbolj klasičnih in slavnih tort, ki se danes predstavlja v zelo različnih enačicah. Vsekakor pa mora biti pripravljena iz čokoladnega biskvita, stepene smetane, češnjami in okrašena s kandiranimi višnjami in čokoladnimi ostružki.

Sestavine za krhko testo

  • 100 g moke
  • 80 g kakava v prahu
  • 40 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 60 g masla
  • pol pecilnega praška
  • 1 žlica češnjevega likerja

Sestavine za biskvit

  • 5 jajc
  • 125 g moke
  • 100 g masla
  • 125 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 0,5 žličke pecilnega praška
  • 30 g jedilnega škroba
  • 12 g kakava v prahu
  • 100 g lešnikov ali orehov

Sestavine za nadev

  • 350 g vloženih češenj
  • 250 ml češnjevega soka iz kompota
  • 30 g sladkorja
  • 30 g jedilnega škroba
  • 3 žlice češnjevega likerja
  • 750 ml sladke smetane
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 1 vanilijev sladkor

Sestavine za dekoracijo

  • 50 g temne čokolade
  • 20 g mlečne čokolade
  • pest svežih češenj brez koščic

Postopek

  1. Za krhko testo v skledo stresemo moko, kakav in pecilni prašek. Dobro premešamo in dodamo sladkor, vanilijev sladkor, sol, češnjev liker in maslo. Zmes dobro premešamo in pregnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v folijo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.
  2. Pečico segrejemo na 180 °C in tortni model namažemo z maslom. Testo razvaljamo po obliki tortnega modela in z njim obložimo dno modela. Testo prebodemo z vilicami in na 180 °C pečemo 30 minut. Pečeno in ohlajeno testo položimo na  pladenj.
  3. Za biskvitno testo najprej zmehčano maslo penasto umešamo s sladkorjem, vanilijevim sladkorjem in nato dodamo jajca – eno po eno. Ko je masa gladka in penasta, dodamo mlete orehe/ lešnike in čokolado v prahu. Moko pomešamo z jedilnim škrobom in pecilnim praškom in počasi dodajamo preostali masi. Tortni model namastimo in maso stresemo v model in pečemo 30 minut na 180 °C.
  4. Pečen biskvit vzamemo iz pečice, ga nekoliko ohladimo v tortnem modelu, nato pa zvrnemo na rešetko. Ohlajeni biskvit vodoravno prerežemo, tako da dobimo 2 enako debela biskvita.
  5. Nadev za torto pripravimo tako, da češnje odcedimo in prihranimo sok. V posodi zmešamo škrob s petimi žlicami češnjevega soka. Dobro premešamo, da nastane gladka zmes in se ves škrob spoji s sokom. Preostali sok vlijemo v kozico, zavremo in odstavimo. V sok vmešamo škrobno zmes, kozico ponovno pristavimo na štedilnik in tekočino zavremo. Dodamo češnje in odstavimo. V zmes dodamo še sladkor in češnjev liker ter postavimo na hladno.
  6. V skledo dodamo sladko smetano, sladkor v prahu in vanilijev sladkor. Smetano z mešalnikom čvrsto stepemo. Nekaj smetane nadevamo v brizgalno vrečko.
  7. Na tortno dno enakomerno razporedimo češnjevo maso. Maso obložimo s tretjino smetane, ki jo enakomerno razmažemo. Na smetano položimo spodnjo ploščo biskvita, ki ga premažemo s polovico preostale smetane. Pokrijemo z zgornjo biskvitno ploščo. Celotno torto premažemo s preostalo smetano.
  8. Temno čokolado nastrgamo in s čokoladnimi ostružki ob straneh obložimo torto. Po vrhu torte, ob robu, s smetano nabrizgamo okraske, v sredini nastrgamo čokoladne ostružke iz mlečne čokolade.
  9. Češnje enakomerno porazdelimo po nabrizganih okraskih iz smetane. Tako okrašeno postavimo v hladilnih vsaj za tri ure.
  10. Ohlajeno torto vzamemo iz hladilnika, razrežemo in postrežemo.