Konopljina moka

Konopljina moka je vsestransko uporaben izdelek, saj jo lahko uživamo tako presno kot toplotno obdelano.

Lastnosti

Ne vsebuje glutena in laktoze, zato je primerna za tiste, ki ne prenašajo laktoze. Lahko jo uživate tudi surovo. Je izrazito temne barve in ima sladkast okus po oreščkih. Zaradi velike vsebnosti vlaknin se ne sprijema najbolje, zato jo je pri peki potrebno nadomestiti z osnovno moko (pirino, pšenično, ajdovo…).  Je primerna za peko kruha, peciva, palačink, za zgoščevanje omak. ali kot dodatek sadno zelenjavnim napitkom.  Njen značilen okus se prijetno sklada k veliko jedem, vam pa bo prinesla še bolj zdrav obrok.

Uporaba

Konopljina moka vsebuje največ vlaknin oz. ogljikovih hidratov med vsemi mokami. Redno uživanje vlaknin skrajša prebavni čas, ugodno vpliva na delovanje in obnavljanje črevesne sluznice, po zaužiti hrani se manj zviša krvni sladkor. Vlaknine imajo pozitiven učinek tudi na zniževanje holesterola v krvi, saj se med zaužitjem ta lahko prime vlaknin in se izloči z blatom. Potrebe po vlakninah pri odrasli osebi so najmanj 30 g vlaknin vsak dan.